
Günümüzde kapitalist modernitenin yaşattığı yıkım, talan ve kaos haline rağmen toplumlar kendilerini var kılma adına direnişlerini yaşamın her alanında büyütme mücadelesi içerisindeler. Yaşanan büyük acılar, travmalar ve trajedilerin yanı sıra mutluluklar, sevinçler, dayanışmalar ve direnişler de sanatın büyülü dili aracılığıyla insanlığın birer hikâyesi olarak belleğimizde, yüreğimizde yer ediniyor.
Sinemanın büyülü anlatısını bu coğrafyanın diliyle, kültürüyle buluşturma adına başlatılan Yılmaz Güney Kısa Film Festivali bu yıl 16-20 Aralık 2015 tarihleri arasında altıncı kez gerçekleştiriliyor. Batman Belediyesi tarafından, Ortadoğu Sinema Akademisi Derneği ortaklığıyla düzenlenen Yılmaz Güney Kısa Film Festivali, aynı zamanda Batman’ın tarihi ve kültürel zenginliklerini tanıtmayı, festival vesilesiyle kente gelecek olan yönetmen, yapımcı, oyuncu gibi sinema alanında faaliyet yürüten kişileri ve Kürt Sinemacıları kentle ve kentteki sinemaseverlerle buluşturmayı amaçlıyor.
Bu buluşmalar kapsamında kültürler arası etkileşimin yaratılmasını öncelikleri arasında sayan 6. Yılmaz Güney Kısa Film Festivali, uzun ve kısa metraj kurmaca ve belgesel film gösterimlerinin yanı sıra, film üretim süreçlerine katkı sunmak amacıyla kısa film senaryo destekleme bölümüne ve kentteki sinema ile ilgilenen gençlerin sinemayla ilgili bilgilenebileceği çeşitli panel, atölye, sergi ve söyleşiler içeren bir programdan oluşuyor. Bu yıl festivale kısa film dalında 80 eser, senaryo dalında ise 12 eser başvurusu oldu. Ön jüri 10 kısa film ve 5 senaryoyu festival ana jürilerinin değerlendirmesine sundu. Belirlenen filmler festival programı kapsamında izleyici ile buluşurken, desteklenen üç esere de ödülleri verilecek.
6. Yılmaz Güney Kısa Film Festivali, 15 Aralık Salı günü açılış galası ile başlayacak. Galada Lawje Müzik grubunun dinletisi ve Yılmaz Güney’in Duvar filmi seyirciyle buluşacak. 16-20 Aralık tarihlerinde her gün başta Yılmaz Güney Sinema Salonu olmak üzere, halkevlerinde ve Beşiri ilçesinde film ve belgesel gösterimleri, söyleşiler, paneller ve yarışma filmlerinin gösterimleri gerçekleşecek. Gösterimlerin ardından filmlerin yönetmenleri ve oyuncuları da izleyicilerle buluşarak deneyimlerini paylaşacak. Ayrıca bu yılki programın bir bölümüne, festivale adını veren büyük üstad Yılmaz Güney’in kızı Elif Pütün de katılıyor.
Elbette yaşanan çatışmalı süreç, festival kapsamında yapılması istenenleri sınırlasa da, her yıl biraz daha büyüyen festivalin bu yıl daha da güçlü olacağına inanıyoruz. Özellikle son dönemde bir çok festivalde ortaya çıkan sansür ve çeşitli kısıtlamaların festivalin temel gündemlerinden biri olması ve bu konuyla ilgili festivalin son günü iki forum düzenlenmesi programın önemli bir boyutunu oluşturuyor. Diğer festivallerde yaşanan süreçlere dahil olan katılımcı konukların ve bölgeden sinemacıların katkısıyla, her gün biraz daha otoriterleşen siyasi atmosfere karşı yürüteceğimiz tartışmanın aynı zamanda çatışmalı dönemde kapanan dayanışma kapılarını da aralayacağını umuyoruz. Yılmaz Güney Film Festivali özgürlüklerin ve özgürlük için direnen sanatın sesi olma amacıyla yola çıktığı içindir ki, festivalin bu yılki teması ve sloganı “DİRENEN HALK, DİRENİŞÇİ SİNEMA” olarak belirlendi.
Yarışma Bölümünde Yer Alan 10 Kısa Film
Angelus Novus – Aboozar Amini
Azad – Yakup Tekintangaç
Bartalakbaz – Sajad Ahmedbeigi
Hêk – Muaz Güneş
Mast – Tahsin Özmen
Mitomani – Bulut Gümüş-Boğa, Mahmut Atılgan
Poke – Faruq Samani
Şeva Dirêj – Kamiran Betasi
Suddenly The Wind– Edris Samani
Zange Varzesh (P.E. Claas) – Jabbar Salehi
Kısa Film Yarışma Jürisi
Arin İnan Arslan
Hussein Hassan
Övgü Gökçe
Şehbal Şenyurt Arınlı
Touraj Aslani
Senaryo Jürisi
Yıldız Çakar
Ömer Dilsoz
Merwan Xwedêda
Bir Cevap Yazın